Жалюзі - винятково зручна для життя річ, вона ховає нас від сторонніх поглядів, приховує від сонячних променів і потрапляння вуличного пилу в будинок. Люди по всьому світу користуються цим благом цивілізації і зовсім не шкодують про його встановлення у квартирі. До речі, широкий вибір жалюзі є на сайті: https://vilargo.net/, ходіть ознайомтеся. А далі розповімо, які види жалюзі бувають і як їх грамотно вписати в інтер'єр.

Історія створення жалюзі туманна і заплутана. Одні кажуть, що їх придумали куртизанки для розігріву своїх шанувальників, інші стверджують, що аналог жалюзі сягає корінням Близького Сходу на кілька тисячоліть назад. Тоді це виглядало як тонкі дощечки з дерева, встановлені в дверний отвір. Вони могли повертатися і були схожі на сучасні вертикальні жалюзі, якщо дивитися на це пристосування з боку жителя двадцять першого століття. Як би там не було, але перші підтверджені дані з'явилися в другій половині вісімнадцятого століття. Вважається, що перші жалюзі винайшов дизайнер з Філадельфії. А за ним вже століття потому, промисловець з Америки отримав патент на таку конструкцію.

Спочатку замінники штор виробляли тільки з дерева. Треба думати, що вони дорого коштували і дозволити їх собі могли далеко не всі. Після Другої Світової війни жалюзі стали виготовляти з різних тканин.

Сьогодні жалюзі дійсно використовуються повсюдно. Раніше ми часто зустрічали їх тільки в офісах великих фірм, оскільки ціна на ці замінники штор сильно кусалася. Потім стали з'являтися жалюзі на вікнах різних муніципальних установ, таких як: школи, садки, поліклініки та інші. Тепер вони проникли і в наші житлові будинки, а дизайнери навчилися з їх допомогою оживляти і доповнювати інтер'єр.

Переваги жалюзі

  • Простота у використанні;
  • Захист від цікавих очей;
  • Зручне регулювання рівня освітленості;
  • Компактність;
  • Шумоізоляція.

Види жалюзі

На даний момент існує досить багато видів жалюзі: вертикальні, горизонтальні, металеві, тканинні. Щоб не заплутатися в них під час вибору, пропонуємо розібратися в тому, які види існують на даний момент.

Перша класифікація, яку ми розглянемо, спирається на різновиди конструкції жалюзі.

Вертикальні жалюзі

Пластинки, з яких і складаються здебільшого жалюзі, називаються ламелі. Вони можуть мати різну ширину і висоту. Ламелі на спеціальних кріпленнях тримаються між двома карнизами - верхнім і нижнім. Рух ламелей вправо або вліво відбувається за рахунок управління бігунками, прикріпленими до карниза. Виробляють також моделі, де рухаються пластинки з центру до країв, імітуючи відкривання звичайних тканинних портьєр. Бігунки управляються ланцюжком і шнуром. Ці жалюзі можуть повністю відкривати вікно, а значить, регулюють освітленість кімнати на сто відсотків.

Моделі з вертикально розташованими ламелями дизайнери вважають за краще поєднувати з інтер'єрами в стилі мінімалізму або хай-теку, розміщуючи їх у вітальнях, кухнях, спальнях і навіть ванних кімнатах.

Вертикальні жалюзі роблять із пластику, алюмінію або тканини. Вони рекомендовані для домашнього та офісного використання. Можуть монтуватися не тільки на вікно, а й у дверний отвір, замінюючи собою двері.

Горизонтальні жалюзі

Конструкція у вигляді драбинки, скріплена тонкими шнурами, може підніматися, відкриваючи вікно, може опускатися вниз, закриваючи його повністю. Особливості такого виду жалюзі дають змогу за допомогою ланцюжка обертати ламелі, і дивитися на вулицю навіть за повністю опущеного полотна.

Зараз такі моделі зустрічають у будинках із класичним інтер'єром, гармонійно вписуючись у нього та доповнюючи. Також виграшно горизонтальні жалюзі матимуть вигляд у лаконічних і строгих стилях. У приміщеннях з таким дизайном можна скорегувати, наприклад, вузьку кімнату, повісивши в ній горизонтальні жалюзі.

Рулонні жалюзі

Їх ще називають рулонними шторами, через свою схожість із цим атрибутом практично будь-якого домашнього інтер'єру. Рулонні жалюзі мають в основі валик, на який накручується ткане полотно. Закручується і розкручується, якщо потягнути за шнурок управління. Така «штора» може бути зроблена з напівпрозорої тканини, а може повністю блокувати світло (сучасна технологія блекаут). Моделі зі щільної тканини підійдуть більше для спалень. Вони чудово впораються із завданням створити спокійну інтимну атмосферу і сховають вас від цікавих очей сусідів.

Касетні жалюзі

Конструкція цієї моделі теж досить проста: між двох струн кріпиться цілісне полотно. Струни дають натяг і не дають змоги матеріалу провисати. Вгорі це все кріпиться до легкої трубки, яка прихована в корпусі.

З чого роблять жалюзі?

Ще одна класифікація - за матеріалами, з яких робляться жалюзі.

Дерево

Матеріал, з якого спочатку робили перші аналоги жалюзі і рухомі, і статичні. Через багато років, коли промисловість зробила крок далеко вперед, з'явилися й інші матеріали. Але дерево і донині залишається одним з найбільш затребуваних матеріалів для виробництва жалюзі.

Дерев'яні жалюзі лідирують у ТОПі за вартістю і престижністю. Екологічно чистий матеріал, що надає вашому інтер'єру благородства і наближає до природи. Для виготовлення таких моделей найчастіше використовується кедр і сосна. Обидві ці породи мають свій гарний відтінок деревини і неповторний малюнок. Найчастіше ламелі з дерева покривають або відтіночними маслами, або лаком для дерева, а також антистатичними та аквафобними просоченнями. Дешевші моделі - тільки лаком і антистатиками. Тому з ними потрібно бути обережними, не вішати в приміщеннях із підвищеною вологістю і протирати добре віджатою ганчіркою. Бажано ще раз на кілька місяців проходитися по них поліроллю для дерева. Це додасть пластинкам оновленого вигляду.

Пластик

Жалюзі із пластику виробляють як вертикального, так і горизонтального розташування пластинок. Друге життя наприкінці двадцятого століття жалюзі почали саме у вигляді пластикових смужок. Зараз такі моделі вважаються економ-класом, коштують недорого і купити їх можна у всіх спеціалізованих магазинах. Досить важкі, тому конструкція має більш масивний, ніж у інших моделей карниз.

Невибагливі у догляді: достатньо протерти вологою ганчірочкою. Але страждають від сонця - пластик вигоряє і з красивого білого перетворюється на каламутно-бежевий або сірий. Тому вибирати колір пластикових жалюзі, треба спираючись на цю їхню властивість.

Тканина

Тканинні жалюзі на даний момент набагато популярніші, ніж пластикові. Випускаються вертикальні тканинні жалюзі. Пластинки зроблені зі щільної тканини, бавовни або поліестеру. Моделі, виготовлені з останнього - зустрічаються набагато частіше. Поліестер люблять за те, що він більш зносостійкий, ніж та ж бавовна, а варіантів дизайну і забарвлень у нього ще більше. Різноманітність конструкцій тканинних жалюзі дасть змогу поєднувати їх з будь-яким стилем інтер'єру.

Багато хто сьогодні вибирає саме тканинні жалюзі через їхню схожість із класичними шторами. Підсвідомо ми тягнемося до затишку в домі, а натуральні матеріали сприяють його створенню. Тож тканинні жалюзі - це сучасна заміна штор, набагато компактніша і не така складна в догляді. Хоча, якщо порівнювати з тим, які миються, наприклад, пластикові жалюзі, моделі з тканини сильно програють. Незважаючи на те, що їх на виробництві обробляють різними просоченнями, тканинні жалюзі все одно брудняться. І відмити забруднення буває не так просто. Тому, коли обиратимете приміщення, в якому повісити такі жалюзі, обирайте вітальню, дитячу або спальню. На кухню вішати моделі з тканини не рекомендується. За винятком випадків, коли плита стоїть далеко від вікна.

Жалюзі «День-Ніч» роблять із тканини двох видів - з більшою і меншою здатністю блокувати світло. Їх також називають «Зебра», оскільки в сонцезахисній системі смуги тканини чергуються. Зсуваючи смуги одна відносно одної, можна створювати різні режими освітленості.

Алюміній

З усіх матеріалів, з яких виробляють жалюзі, найпрактичніший - це алюміній. Він не проводить тепло, тобто не нагрівається сам і не нагріває повітря в кімнаті. Не сприйнятливий до температурних перепадів, отже, збереже свою початкову форму і влітку, і взимку. Так само індиферентний до змін рівня вологості в приміщенні, і не зіпсується, якщо вологість буде підвищеною. Тому такі моделі можна встановлювати в кімнатах будь-якого призначення.

Протирається просто ганчіркою, намоченою у воді, навіть без мийних засобів. Служить довго, оскільки матеріал стійкий до зносу. Найчастіше алюмінієві жалюзі зустрічаються на кухнях, засклених балконах і в кімнатах, де потрібна конфіденційність, тобто в спальнях. Добре вписуються в стиль лофт. Холодні відтінки і лаконічні форми цих жалюзі тільки підкреслять такий інтер'єр.

Як вибрати жалюзі?

Не завжди до моменту купівлі жалюзі людина вже визначилася з типом дизайну інтер'єру, який буде у неї в квартирі. Тому ось кілька універсальних порад:

  • Найбільший вибір кольорів, текстур і дизайнів - у рулонних штор. Зупиніть свій вибір на них, якщо хочете максимально гармонійно поєднувати жалюзі з елементами інтер'єру.
  • Оформлення віконних прорізів дерев'яними жалюзі додасть приміщенню шляхетного і затишного вигляду.
  • Жалюзі з малюнком під дерево коштують на порядок дешевше і менш вибагливі в експлуатації, а виглядають як дерев'яні.
  • Горизонтальні жалюзі виробляються в меншій кількості забарвлень і оздоблення.
  • Якщо хочете замовити жалюзі, перейдіть на сторінку нашого сайту з фото продукції.

Вибір жалюзі – це процес, який потребує врахування багатьох факторів, таких як тип і матеріал, функціональність, дизайн, легкість установки і догляду, а також бюджет. Зробивши правильний вибір, ви зможете забезпечити комфорт, естетику і функціональність вашого простору. Не соромтеся звертатися за порадами до фахівців і скористайтеся можливістю побачити та відчути матеріали і механізми перед покупкою.