Роздратованість оточуючих здатна надовго зіпсувати нам настрій. Але набагато гірше, коли «роздратовується» власний кишківник і замість злагодженої роботи турбує біль, порушення випорожнення та здуття живота, що спіткають у найнесподіваніші моменти.

Синдром подразненого кишківника (СПК) – це сукупність стійких порушень функцій травного тракту, що проявляються больовими відчуттями в животі, хибними позивами до акту дефекації, діареєю та закрепами. Звісно, інколи будь-яка людина стикається з незначними розладами шлунково-кишкової системи, тож про СПК можна говорити лише тоді, коли неприємні симптоми спостерігаються протягом двох-трьох місяців або більше.



Згідно зі статистичними даними, у всьому світі від цього недугу потерпає до 30% населення. Серед жінок це захворювання трапляється значно частіше, ніж серед чоловіків. Середній вік хворих – 30-40 років, тоді як у літніх людей ця проблема майже не зустрічається. Більшість тих, хто страждає на СПК, не звертаються по медичну допомогу, сподіваючись на те, що «саме пройде». Проте без належного лікування один період захворювання може тривати місяцями, а то і роками.

Очевидне та неймовірне

Синдром подразненого кишечника вважається одним з найбільш «загадкових» захворювань, при якому відсутні будь-які патологічні зміни у внутрішніх органах, проте постійні напади абдомінального болю можуть значно погіршити якість життя. Крім того, часті хибні позиви до негайної дефекації створюють труднощі не тільки у професійній сфері, а й у особистому житті. А гучне бурчання в животі та метеоризм, які мають місце не лише вдома, але й у людних місцях, також можуть значно погіршити повсякденне існування.

Типові симптоми синдрому подразненого кишківника

Основним проявом СПК є відчуття дискомфорту в животі або періодичні, раптово виникаючі абдомінальні болі. Більшість характерезує їх, як «тиснучі», «гострі та ріжучі, наче ножем», «нападоподібні». Схожа картина виникає при харчовому отруєнні. Окрім того, як вже було сказано, при СПК нерідко виникає потреба у частих відвідуваннях туалету задля акту дефекації. Випорожнення відбуваються невеликими порціями, з вираженою зміною форми калу – у вигляді кульок, грудочок чи стрічок. В деяких випадків при СПК спостерігається виділення слизу у великих об'ємах, через що в середині XIX століття цей розлад називали слизовим колітом. Зазвичай після дефекації біль у животі значно зменшується або навіть повністю зникає.


За наявності синдрому подразненого кишечника процес випорожнення може ставати або частішим, у формі діареї, що турбує більш ніж три рази на добу, або рідшим – у вигляді закрепів, коли відвідини вбиральні «по-великому» трапляються рідше трьох разів на тиждень. В обох ситуаціях пацієнт відчуває неповне звільнення кишківника та потерпає від скупчення газів. При змішаній формі СПК напади діареї чергуються з періодами затримки випорожнень.

Тривожність та їх зв’язок з СПК

До супутніх проявів, які турбують пацієнтів з синдромом подразненого кишечника, належать хронічний стрес і депресивні розлади, неприємний присмак у ротовій порожнині, мігренеподібні головні болі, безсоння, біль у хребті, зниження лібідо, часте сечовипускання та прискорене серцебиття без видимих зовнішніх причин. Зазвичай у осіб, що страждають на СПК, такі симптоми з'являються після вживання їжі або під час перебування у стресовому стані. Якщо ви помітили у себе схожу симптоматику – вам варто звернутися за консультацією до лікаря-гастроентеролога.

Також не слід забувати, що деякі хвороби кишківника та інших внутрішніх органів, включно з онкологічними, можуть мати схожу симптоматику. Тому не зволікайте і негайно звертайтеся по кваліфіковану медичну допомогу, не очікуючи на погіршення стану здоров'я.

Порочне коло причин та наслідків СПК

Зазвичай прояви, які супроводжують синдром подразненого кишківника, мають у своєму складі також і стрес. Це невипадково, адже науковці розглядають СПК як біопсихосоціальний функціональний розлад травлення, при якому психосоціальні порушення тісно пов'язані з підвищенням рухливості кишківника – гіперперистальтикою. Це призводить до спазмів кишкових стінок, прискорення або сповільнення просування кишкового вмісту, а також появи згаданих раніше симптомів.

З іншого боку, проблеми, що виникають у житті людини, яка потерпає від СПК, із усіма супутніми наслідками, можуть також стати причиною розвитку хронічного стресу, незважаючи на те, що до цього часу його не було. Саме тому під час лікування синдрому подразненого кишечника лікарю-гастроентерологу часто доводиться паралельно виконувати функції психоаналітика. Адже одним з основних чинників, що провокують виникнення СПК, є психоемоційна нестабільність, тому передусім необхідно допомогти пацієнтові позбутися причин невротичного стану, якими найчастіше виступають соціальні або внутрішньосімейні конфлікти.

Поміж інших чинників, які можуть спровокувати розвиток СПК, знаходяться такі:

  • постійне перенапруження;
  • порушення мікрофлори кишечнику;
  • гормональний дисбаланс;
  • спадкова схильність;
  • інфекційні захворювання;
  • неправильне харчування.

Якщо ви тривалий час нехтуєте правильним, збалансованим харчуванням та надаєте перевагу фаст-фуду, надмірно жирній та смаженій їжі, вживаєте газовані, енергетичні напої, каву та чай, а також часто перекушуєте печивом і чіпсами протягом робочого дня, то ризик розвитку синдрому подразненого кишечника у вас підвищується. Адже належне функціонування ШКТ є запорукою гарного самопочуття та відмінного здоров’я. Більше про захворювання кишківника читайте на сайті symptom.live.