Багато жінок більше за всі інші хвороби бояться саме раку грудей. І справді, сьогодні це, дійсно, найпоширеніший тип раку у жінок. За даними Американського Онкологічного Товариства щорічно у світі діагностується 1.3 мільйона нових випадків раку грудей і приблизно п'ятсот тисяч жінок помирає. Однак протягом останнього десятиліття смертність від раку грудей знизилася, оскільки значно підвищилася якість медичної допомоги, що своєю чергою призвело до більш ранньої діагностики захворювання на тих стадіях, коли його ще можна вилікувати. Де краще всього зробити обстеження? В клініці «Medical Plaza» є все необхідне для цього. Переходьте на сайт та ознайомтесь докладніше: https://medicalplaza.ua/uk/rak-molocnoyi-zalozi.


Як запідозрити та діагностувати рак?

Жінка, яка піклується про своє здоров'я, повинна щорічно проводити УЗД молочних залоз і після 40 років робити мамографію та відвідувати мамолога, навіть якщо її нічого не турбує.

Найкраще рак піддається лікуванню на ранній стадії, коли намацати пухлину неможливо і вона ще не дає жодних симптомів загального нездужання.

Розглянемо медичні обстеження, що проводяться за підозри на рак молочної залози: рентгенівська мамографія, ультразвукове дослідження, магнітно-резонансна томографія.

Рентгенівська мамографія

Рентгенівська мамографія є досить точним методом діагностики, але, як більшість медичних методик, вона неідеальна. Дослідження показали, що під час використання мамографії можливий пропуск до 35% випадків злоякісних пухлин, особливо у жінок до менопаузи, коли тканина молочної залози досить щільна. Ба більше, у 5-10% є зміни або незрозумілі ділянки на мамографії, які потребують застосування додаткових методів візуалізації або біопсії.

Ультразвукове дослідження

Ультразвукове дослідження (сонографія) молочних залоз можна використовувати в поєднанні з рентгенівською мамографією для діагностики, зокрема і для спостереження за підозрілими ділянками. Ця методика дає змогу відрізнити доброякісні кісти від м'якотканинних утворень. У разі кісти не потрібна біопсія і дослідження видаленої тканини під мікроскопом.

Магнітно-резонансна томографія

Під час звичайної мамографії для отримання зображення тканин молочної залози застосовуються рентгенівські промені, а під час магнітно-резонансної - радіохвилі. Під час МРТ молочних залоз потрібне внутрішньовенне введення контрастної речовини, що містить гадоліній. Перший подібний препарат спеціально для магнітно-резонансної томографії з'явився на ринку в 1988 році. Його введення дає змогу відрізнити пухлину від здорової тканини молочної залози. У наші дні застосування контрастних речовин під час МРТ молочних залоз стало стандартом.

МРТ дає змогу розв'язувати проблеми діагностики в пацієнток зі щільними молочними залозами і неясними результатами рентгенівської мамографії. Дані порівняння МРТ з іншими методами променевої діагностики дають змогу стверджувати, що МРТ є високочутливим методом, що перевершує інші у виявленні раку молочної залози і визначенні стадії захворювання.

Хоча МРТ молочних залоз має репутацію методу, який часто дає велику кількість хибно-позитивних результатів, досвід показує, що застосування комп'ютерних програм діагностики та системи BI-RADS (система збору даних променевих досліджень молочних залоз) дає змогу значно підвищити якість діагностики.

МРТ-скринінг рекомендований пацієнткам із групи високого ризику

У 2007 році Американське Онкологічне Товариство (ACS) випустило нові рекомендації щодо МРТ-скринінгу на додачу до мамографії для жінок, які мають хоча б один із таких критеріїв:

  • ризик виникнення раку молочної залози протягом життя 20-25% або більше;
  • носій мутації генів раку молочної залози: BRCA 1 і 2;
  • отримання променевої терапії на грудну клітку з приводу злоякісних пухлин - наприклад, лімфома в ранньому віці;
  • наявність у кровних родичів або самих пацієнток спадкових синдромів (Лі-Фраумені та Кауден).

Пошук додаткових пухлин у жінок із вперше виявленим раком молочної залози

Для більшості пацієнток із раком молочної залози досить висока ймовірність появи другого вогнища. До 20% хворих на рак грудей мають іншу пухлину в тій самій або іншій залозі, навіть якщо під час обстеження та рентгенівської мамографії нічого не виявляється.

Дослідження довели, що МРТ здатна виявити найбільшу кількість контралатеральних раків з часу первинної діагностики основної пухлини. У результаті, протипухлинна терапія на ранній стадії може значно підвищити шанси пацієнтки на повне одужання.

Лікування раку молочної залози

План лікування хворих на рак молочної залози розробляється трьома фахівцями. Це хірург, хіміотерапевт і фахівець із променевої терапії.

Під час лікування раку молочної залози використовують кілька видів хірургічних втручань:

  • видалення пухлини і мінімальної кількості нормальної тканини навколо неї;
  • часткова (секторальна) резекція молочної залози, під час якої видаляють пухлину, частину нормальної тканини навколо неї і вистилку м'язів грудей, розташованих під пухлиною;
  • повна (проста) мастектомія, під час якої ампутуються всі груди;
  • обмежена радикальна мастектомія, коли видаляють груди, деякі з пахвових лімфатичних вузлів і поверхневу вистилку м'язів грудей, іноді видаляють менший із двох грудних м'язів.

У запущених випадках після операції призначається курс гормонотерапії, хіміотерапії або променевої терапії. Тривалість такого курсу залежить від стадії захворювання. За першої стадії лікування триває 2-3 тижні, на пізніших стадіях захворювання - до півтора-двох місяців.

  • Хіміотерапія - лікарський метод лікування злоякісних пухлин із використанням цитостатиків (протипухлинних засобів, що мають шкідливу дію на ракові клітини).
  • Променева терапія - лікувальний вплив на ракові клітини іонізуючим випромінюванням. У клініках використовують звичайні рентгенівські промені дуже великої енергії або електронні пучки.
  • Гормонотерапія - метод лікування за допомогою гормональних і антигормональних препаратів.

Основними напрямками гормонотерапії при раку молочної залози є:

  • зниження рівня естрогенів, що утворюються в яєчниках;
  • блокада рецепторів до естрогенів і прогестерону;
  • зниження рівня естрогенів, що утворюються в надниркових залозах;
  • придушення дії естрогенів за рахунок високих концентрацій чоловічих статевих гормонів або прогестерону.

Метод лікування лікар підбирає кожній пацієнтці індивідуально залежно від її віку, функції яєчників, будови пухлини, темпів її зростання тощо. Успіх лікування залежить від віку пацієнта, правильності підбору терапії, а головне від своєчасного звернення до лікаря.

Рак - захворювання системне, тому можливий рецидив. Пухлина знову може виникнути на місці видаленої залози за рахунок метастазів.

На жаль, через несвоєчасну постановку діагнозу в Україні протягом першого року з дня постановки діагнозу помирає до 13 % жінок. Загальна статистика за прогнозами виглядає наступним чином:

  • після операції за першої стадії захворювання протягом п'яти років виживають 94% хворих, протягом 10 років - 78%.
  • ті самі дані за другої стадії раку становлять 78% і 50% відповідно.
  • при зверненні до лікарів на третій стадії п'ять років після операції живуть 50% хворих, а 10 - тільки 28%.

Після остаточного одужання від раку перед пацієнтками, які перенесли операцію з видалення молочної залози, постає питання про протезування молочних залоз.